ZFS Fan Club

A SZGKT Wiki wikiből

Üdv ez a HUP ZFS Fan Club fórum wiki oldala.


A ZFS ökolszabályai

Mikor használj ZFS-t.

A ZFS alapvetően egy szerverekre szánt nagy integritású és megbízhatóságú rendszer, érezhető hardver és tudásigénnyel. Természetesen nincs akadálya, hogy desktop rendszeren használd, az 19.10-es Ubuntu telepítője például már támogatja a használatát.

A ZFS nem az n+1-ik fájlrendszer, sokkal több annál, ezért ne is úgy gondolj rá!

A ZFS három kulcsfontosságú tárolási réteget (RAID, logikai kötetkezelés és fájlrendszer) egyetlen entitásba csomagol, ezért nem lehet egyszerű fájlrendszerként tekinteni rá. Ennek számos előnye van, a nagyobb integritástól, az egyszerűbb kezelésig. Sajnos egy pár dogot újra kell tanulni miatta, de cserébe itt egy lista, hogy egymaga miket cserél le, ha elkezded használni: hw raid szoftverek, md, lvm, fájlrendszerek (ext3, ext4, xfs, stb.), mkfs, fsck, fstab, dd...

Ne használj semmilyen RAID rendszert a ZFS alatt, különösen hardver, de szoftver RAID-et sem.

A ZFS nem támogatja a hardver RAID használatát. A ZFS egy teljes önálló rendszer a lemezre írástól a RAID és kötetkezelesen át a fájlrendszerig, nincs szükség alá semmilyen egyéb rendszerre, hardver RAID-re meg pláne. Gondolom nem használsz egy szerverben egymás alatt két RAID kontrollert, a ZFS alá se tegyél, használj HBA kontrollert. Az újabb RAID kontrollereket át lehet kapcsolni HBA módra, az természetesen jól használható.

A ZFS gyors működéséhez három dolog kell, RAM, RAM és még több RAM.

A leggyakoribb probléma a ZFS-el az elégtelen memória méret. 2 GB elég lehet tesztelésre, vagy a sarokba egy nagyon kis terhelésű NAS-nak de komoly munkára nem elég. 4 GB-val el lehet indulni, de inkább 8 GB-ot számolj minimumnak. Terhelés függően lehet, hogy még ezt is érdemes lesz növelni. Ez persze a többi (rendszer, alkalmazások, stb.) memóriafogyasztás felett számítandó!

A deduplikáció memóriaigénye, nagyon nagy. 4-5GB RAM / 1 TB adatmennyiség (blocks * 320 bytes) A lemez olcsó(bb) ha nem muszáj ne használd.

A deduplikáció memóriaigénye a többi (pl. ARC) memórián felül számolandó, ezen kívül CPU is kell neki. Nem biztos, hogy megéri az extra teljesítmény és memória ráfordítást, ha megoldható helyette több lemezzel, számolj utána.

A LOG (Separate Intent Log SLOG) használata nem biztos, hogy növeli a teljesítményt.

Az SLOG (ZIL-nek is szokták nevezni tévesen) lemez használata ez egyik módszer amivel gyorsítani lehet a ZFS írási sebességét. Vagy mégsem, mert csak a sync írást gyorsítja. Járj utána mikor, mire jó és mire nem. Ha nem tudod mi a különbség a ZIL, SLOG, sync és async írás között, ne csodálkozz, ha nem az lesz az eredmény mint amire számítottál. Csak akkor használd, ha pontosan tudod mire jó, különben pénzkidobás lesz a vége.

Ha tudsz, inkább használj az CACHE (L2ARC) lemez helyett RAM-ot.

A CACHE lemez használata nem csodaszer és lehet, hogy semmit nem fog gyorsulni a rendszered tőle, viszont van amikor igen. Abban hasonlít az SLOG-ra, hogy nem minden esetben van értelme. Csak akkor használd, ha pontosan tudod mire jó, különben pénzkidobás lesz a vége.

Sok kicsi sokra megy 12 x 1 > 3 x 10

Amivel jelentősen növelhető a teljesítmény az a sok lemez. Ha akarsz például 10TB területet 2 paritás lemezzel akkor sokkal jobb a 3x10TB helyett a 7x2TB lemez és még annál is jobb a 12x1TB.

Egy POOL kihasználtsága legyen lehetőleg 70% alatt.

Ez nem csak a ZFS-re igaz, hanem minden fájlrendszerre. Több mindentől függ mikor kezd lassulni, de 70%-kal nem lősz mellé.

Alapfogalmak

zfs pool

vdev (virtual device) típusok

fájl

diszk

mirror

raid (0,1,10,5,6)

raidz (1,2,3)

spare

log

cache

vdev állapotok

ONLINE

OFFLINE

UNAVAIL

DEGRADED

REMOVED

FAULTED

INUSE

zfs dataset

zvol

filesystem

snapshot

clone

arc

l2arc

zil

slog

zdb

resilvering

scrub

Vita fórumok a HUP-on

ZFS pro és kontra

Hup link:ZFS pro és kontra

A ZFS ökölszabályai

Hup link:A ZFS ökölszabályai