Filerendszer

A SZGKT Wiki wikiből

File-ok tárolására kialakított struktúra egy háttértároló eszközön (pl. floppy lemezen), vagy annak egy részén (pl.: merevlemez egy partícióján). A file-ok azonosítása a filenév alapján történik a filerendszeren belül. Kezdetben ez volt minden, később a CP/M részéről bevezetésre került a - már rég elavultnak tekintendő - meghajtó betűjel (A:, C:, stb), míg a UNIX részéről kitalálásra került a könyvtárszerkezet fogalma is.

A filerendszer UNIX esetén egy tiszta fogalom egyetlen egy gyökér (root) könyvtárral (DOS, Windows estén nem, mert ott meghajtónként van egy-egy), további filerendszerek a meglévő struktúra tetszőleges könyvtárába csatolhatóak, azaz mountolhatóak (lásd még Reparse Point a Microsoft Windows vonatkozásában).

A filerendszerek manapság már sok más elemmel egészültek ki, mint például az a képesség, hogy meghatározhassuk, egy felhasználó maximum mennyi helyet használhat fel (quota), vagy a naplózó fájlrendszerekkel. Utóbbi egy olyan filerendszer, ahol az egyes műveletek egy ún. tranzakciós területen is tárolódnak, így valami váratlan esemény esetén (pl: áramkimaradás) garantálják a filerendszer konzisztens állapotának megtartását, hosszú ideig tartó filerendszer ellenőrzés (lásd: fsck) nélkül. Azt, hogy milyen művelet zajlik a tranzakciós területen át, filerendszerről filerendszerre változik (van ahol állítható is), némelyik naplózó (journaling/logging) filerendszer pl. csak a metaadatokat kezeli így, tehát a file-ok tartalma azért természetesen sérülhet. A hierarchikus filerendszerek transzparens módon képesek a rendelkezésre álló diszkterületnél egy nagyságrenddel nagyobb tárhely nyújtására szalagos mentőkönyvtárak segítségével.

Többféle filerendszert ismerünk. Például: