A ZFS ökölszabályai

A SZGKT Wiki wikiből

Egy ilyen nekem az elején rengeteget segített volna. A célja elsősorban a ZFS-el ismerkedők eligazítása, illetve a kezdeti lépések segítése. Én írtam a saját tapasztalatimból, illetve a fórumon tárgyaltakból. Ha van még ötlet jöhet, illetve a meglevő pontokra is mehet kritika. Ha hozzáírtok vegyétek figyelembe, hogy olyanoknak íródik akik nem ismerik a ZFS-t. Ez majd kimegy a mediawiki-re.

1. A ZFS nem az n+1-ik fájlrendszer, sokkal több annál, ezért ne is úgy gondolj rá! A ZFS egy ultramodern rendszer, ami nagyon más mint amit eddig megszoktál. Sajnos egy pár dogot újra kell tanulni miatta, de cserébe itt egy lista, hogy egymaga miket cserél le, ha elkezded használni: hw raid szoftverek, md, lvm, fájlrendszerek (ext3, ext4, xfs, stb.), mkfs, fsck, fstab, dd...

2. Soha de soha ne használj hardver RAID-et ZFS-hez, se bármilyen más szoftver RAID rendszer Tilos a ZFS alá bármilyen RAID rendszert tenni! A ZFS egy teljes önálló rendszer a disk-re írástól a RAID-en át a fájlrendszerig, nincs szükség alá semmilyen egyéb rendszerre, hardver raid-re meg pláne.

3. A ZFS gyors működéséhez három dolog kell, RAM, RAM és még több RAM A leggyakoribb probléma a ZFS-el az elégtelen memória méret. Vagy nézz utána mire és mennyi memória kell a ZFS-nek, vagy használd ezt, 4GB éppen elég, 8GB szódával elmegy, 16GB-tól alakul. Ez persze a többi (rendszer, alkalmazások, stb.) memóriafogyasztás felett számítandó!

4. A deduplikáció memóriaigénye, tuti nem hitted volna, de nagy. 4-5GB RAM / 1 TB disk (blocks * 320 bytes) A disk olcsó(bb) ha nem muszáj ne küzdj vele. A deduplikáció memóriaigénye a többi (pl. ARC) memórián felül számolandó, ezen kívül CPU is kell neki. Nem biztos, hogy megéri az extra teljesítmény és memória ráfordítást, ha megoldható helyette több disk-el, számolj utána.

5. Használj SSD (S)LOG disk-et Az SLOG lemez használata ez egyik módszer amivel gyorsítani lehet a ZFS írási sebességét. Vagy mégsem, mert csak a sync írást gyorsítja. Járj utána mikor, mire jó és mire nem. Ha nem tudod mi a különbség a ZIL, SLOG, sync és async írás között, ne csodálkozz, ha nem az lesz az eredmény mint amire számítottál.

6. Ha tudsz, inkább használj az CACHE (L2ARC) disk helyett RAM-ot. A CACHE disk használata nem csodaszer és lehet, hogy semmit nem fog gyorsulni a rendszered tőle, viszont van amikor igen. Értsd meg, számolj, tesztelj.

7. Sok kicsi sokra megy 3 x 10 != 12 x 1 Amivel jelentősen növelhető a teljesítmény az a sok lemez. Ha akarsz például 10TB területet 2 paritás lemezzel akkor sokkal-sokkal jobb a 3x10TB helyett a 7x2TB lemez és még annál is jobb a 12x1TB.

8. Egy POOL kihasználtsága legyen 70% (80%-90%) alatt. Ez nem csak a ZFS-re igaz, hanem minden fájlrendszerre. Több mindentől függ mikor kezd lassulni, de 70%-kal nem lősz mellé.